دفترچه رنگ مانسل

رنگ خاک به وسیله یک سری رنگهای استاندارد تعیین میشود . این مجموعه استاندارد را چارت های رنگی مانسل مینامند با استفاده از روش مربوط به دفترچه های رنگ مانسل ، این علائم بدست می آید . رایج ترین این دفترچه ها فقط حاوی حدود 5|1 طیف کامل " هیو " بوده و شامل حدود 250 قطعه است که براساس علائم مانسل به صورت منظم روی کارتهای مخصوص تنظیم گشته اند . در روش مانسل علائم مربوط به رنگ دارای سه عنصر هیو ، والیو و کروما بوده و به این ترتیب نوشته میشود : هیو ( کروما|والیو ) مثلاً 5YR6/3

الف / هیو : شامل شاخص رنگ غالب در طیف تابشی است و به صورت معیاری از ترکیب نورهای رنگی که به چشم می آید ، تعریف میشود . در روش مانسل 5 هیوی اصلی وجود دارد : قرمز (R ) ، زرد (Y ) ، سبز (G ) ، آبی (B ) ، ارغوانی (P ) .

ب/ والیو : معرف درجه روشنی یا تیرگی نسبی رنگ ، در ارتباط با مقیاس خاکستری خنثی (بی رنگ) است  والیو در مقیاس خاکستری خنثی از سیاه خالص (/0 ) تا سفید خالص (/10 ) گسترش دارد . علائم والیو معیاری است از مقدار نوری که در شرایط استاندارد نوری که به چشم میرسد (نور انعکاس یافته) .

ج/کروما : خلوص نسبی یا قدرت طیفی رنگی میباشد و معرف درجه اشباع خاکستری خنثی به وسیله رنگ طیفی است . برای رنگهای خنثی ، مقیاس کرومای خاکها از 0/ تا 8/ است ؛ به عبارتی کرومای 8/ قویترین درجه برای خاک است .

 تیره ترین پرده های این هیو ، در پایین و روشن ترین آن ، در بالای جدول واقع شده اند . ضعیف ترین حالت کروما هم (خاکستری ترین رنگ) در سمت چپ و قویترین آن در سمت راست قرار دارد .

روش کار:

رنگ خاک را میتوان به وسیله دفترچه رنگ مانسل تعیین کرد که به این منظور نمونه ای ازخاک را به دو صورت خشک و مرطوب کنار رنگ های دفترچه مانسل قرار داده تا رنگی که بیشترین شباهت به خاک را دارد پیدا کنیم سپس بصورت توضیحات آمده شده در بالا رنگ خاک را قرائت و یادداشت میکنیم.

نگاهی بر مطالب دیگر این بخش